Običajen torek


Dara: Danes zjutraj smo se kot ponavadi odpravili na zajtrk, kateri ostaja enako sladek, ampak se ga osebno iz dneva v dan bolj veselim😋. Nato smo pridni delavci laboratorija A2 prispeli na delovno mesto, kjer smo delo začeli z razvrščanjem vzorcev prsti, katere smo kasneje posušili v veliki peči. Nadaljevali smo z drobljenjem ŽE posušenih vzorcev in z markirarnjem epruvet za pH analizo. S sekljalnikom smo pripravili vzorce posušenih listov. Vonj vzorca listov je sila znan, vendar ne čisto. Sporočimo, ko ugotovimo!😀Kasneje smo iskali vzorce v bankah zemlje in jih drobili v terilnici. Danes so bile laborantke prešerne volje, kar je super, saj je bilo vzdušje v laboratoriju fantastično. Dan je postal še boljši, ko so nas spustili prej na kosilo v našo najljubšo menzo Lacartun. Naročili smo dnevni meni in poizkusili zelo sladko sladico Baba de Camelo. Po kosilu smo opravili vrsto titracij vzorcev, katere smo pripravili prejšnji dan.
Titracije, katerih ni in ni konca 😄

Mletje vzorcev v terilnici.

Drobljenje posušene prsti poteka nekako takole: posušene vzorce sprva z macolo nadrobimo in jih potem presejemo skozi sito, da dobimo droben prah. Pozorni moramo biti na kode na določenih posodicah, da ne zamešamo vzorcev (nekaj smo jih že zamešali - ampak brez skrbi - smo vse popravili 😀). Ogromnemu sesalcu na sliki laborantke pravijo The Witch, saj če se postavimo spodaj, izgledamo kot prave čarovnice🧙.

Laura: Danes Lauro, Tomaža in Tejo ni čakalo veliko dela. Ob začetku so se lotili steriliziranja in pomivanja plastenk. Že oprane pipete je bilo najprej treba pospraviti v kartonske zavitke, kateri še niso bili pripravljeni. Lotili so se izdelave le teh. Kasneje so na mikrobiološkem delu laboratorija v različne flaše nalivali raztopino, katera preprečuje razširjanje neželenih mikroorganizmov. V vsako plastenko so odpipetirali po 1 ml  ter jo skrbno zaprli. Nanjo so nalepili nalepko z vsemi potrebnimi podatki. Flaše so sterilno in neprepustno zapakirali s plastiko in jih pospravili v omare. Po končani malici so na pripravljena gojišča razlili po 4 kapljice različnih vzorcev vode in z hokejko aseptično ob gorilniku tekočino razporedili po gojišču. Sedaj čakajo, da nekaj zraste. Gojišča so nato obrnili na glavo ter jih zložili v velike plastične škatle. Podatke vseh analiz in meritev so si ves čas zapisovali v laboratorijski dnevnik ter tabele namenjene prav tem.  


Flaše in raztopine

Popoldan smo preživeli precej ločeno, saj smo ga nekateri prespali, nekateri so se pa odpravili po nakupih. Gaj, Laura in Dara smo večerjali v hotelski restavraciji in jedli zelo dobro, napram kar smo večerjali še teden dni nazaj. Kmalu zatem smo se odpravili po sobah in šli spat.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

ČETRTI DAN!?

Braga here we go

Pa se je končno začelo!